Как да предотвратим бързото стареене – Ръководство от 10 съвета
Нискотехнологичният начин да живеем по-дълго и да забавим нашето стареене
- Не пийте напитки и не яжте храни съдържащи захар, от сорта на газирани напитки, сладкиши, торти, пасти, понички, курабийки, вафли, шоколади. Също така бъдете внимателни към привидно здравословни продукти, които могат да съдържат много захар, като например барчета представени под предтекста на фитнес-барчета. Винаги гледайте съдържанието на захари, което е задължително описано на задната страна на опаковката. Такива привидно здравословни продукти може да са и сладки кисели млека, витаминни води, спортни напитки, здравословни напитки (като овкусени чайове), гранола, фрешове и сокове, зърнени закуски, дресинги за салати, заместители на млека от растителен произход и др.
- Заменете приема на нишестени храни, съдържащи бързи калории като бял хляб, макарони/паста, бял ориз, картофи. Тези храни причиняват високи продължителни нива на глюкозата в кръвта, което води до свръхстимулиране на механизмите за стареене (например инсулиновите рецептори). Намерете алтернативи като пълнозърнест хляб, пълнозърнести макарони, кафяв ориз и сладки картофи, но бъдете оскъдни в приема им.
- Не консумирайте прекомерно количество животински протеин, най-вече червено и обработено месо като телешко, свинско, и избягвайте наденци, салами, луканки и др високопреработени меса. Прекаленият прием на животински протеин води до забързано стареене. Ако ядете животински протеин, яжте бяло месо като пилешко и риба. Някои учени препоръчват да се яде дори само рибен и растителен протеин от сорта на ядки, бобови и др. Ако консумирате риба, се насочете към риба с ниско съдържание на живак. Не прекалявайте с риба съдържаща жива от сорта на риба тон, риба меч, скумрия и камбала.
- Избягвайте нездравословни мазнини като транс мазнини и омега 6 мазнини, често срещащи се в червеното месо. Избягвайте пържени храни, яденето на фаст фууд и хлебни изделия. По-конкретно намалете яденето на кракери, бисквити, сладкиши и други печива и храни от охладено тесто (канелени кифлички, кроасани и др.). Избягвайте приготвени храни и храни, които трябва да претопляте в микровълнова фурна, готови храни като замразени пици, хотдози, дюнери. Избягвайте храни съдържащи хидрогенирано растително масло, пържени картофи и ястия със слънчогледово олио, царевично олио и маргарини, шафраново масло, рапично масло, майонеза и други видове дресинги с подобни масла.
- Не пийте прясно мляко. Млякото ускорява стареенето по много начини. Например стимулира механизма и пътищата на стареене като mTOR, IGF и инсулин и съдържа вещества като галактоза, които учените използват всъщност за ускоряване на стареенето в животни, когато провеждат експерименти, за да разберат процеса на стареене.
- Консумирайте много зеленчуци, бобови растения, гъби, както и ядки, семена, и умерено бяла мазна риба и по-малко бяло месо.
- Консумирайте храни, които са преработени възможно най-малко, нашите тела са еволюирали да ядат естествени храни. Добър ориентир е какво е яла вашата прабаба.
- Яжте специфични храни, които подобряват дълголетието, като боровинки, нар, броколи, зеле, сьомга, семена от чиа, черен шоколад и много др.
- Не пийте твърде много алкохол, това означава максимум една чаша на ден, в идеалния случай ако може да се въздаржите най-добре.
- Пийте много вода. Пийте чист зелен чай или чисто кафе (да, кафето може да намали риска от различни заболявания, свързани със стареенето и сърдечно-съдовата система).
- Яжте по-малко. Опитайте се да ядете две хранения на ден, като закуската е най-важното хранене за деня. Яжте в рамките на 12-часов период, така че тялото ви да може да има време да преработва храната поне 12 часа. Ако сте готови, практикувайте ограничаване на калориите. Преяждането никога не е хубаво.